28 en 29 mei voorjaarsfair, kom je ook? meld je aan op: tuttemerull@me.com

Dit kan zomaar in NL


DEN HAAG -  De saunabezoeker die om het leven kwam nadat een ambulancebroeder zijn letsel verkeerd inschatte, blijkt door een ware hel te zijn gegaan.

Uit het relaas van Reinboud Schoemaker, de advocaat van de familie, blijkt dat de Hagenaar zelfs urenlang in een politiecel is opgesloten, terwijl zijn aorta steeds verder openscheurde. Door de onjuiste analyse van de verpleger dacht de politie dat de man hysterisch was.

Volgens de raadsman verliet het slachtoffer 's ochtends zijn huis in de Archipelbuurt om te gaan sporten in sportschool Caesar Sports aan de Mauritskade. In de sauna werd hij onwel. Het personeel belde de ambulance, maar de GGD'er die bij de sportschool kwam opdagen, verzuimde een gedegen medisch onderzoek te doen.

Later bleek dat hij het slachtoffer waarschijnlijk uit homohaat heeft laten creperen. " Het is daar volgens mij een nichtenbende", meldde hij via de mobilofoon aan de centrale. "Ik kan er niks mee. Mochten ze blijven zeuren, dan moet je een ander ernaartoe sturen. Bij het Witte Kruis werken nog wel een paar van die pisnichten."

Intussen was er in de sportschool grote paniek ontstaan.

Het personeel raakte van slag door het gekerm van de patiënt. Nogmaals werd 112 gebeld. Aangezien de ambulance niet voor een tweede keer wilde komen, vroeg de sportschool om de politie. Volgens de advocaat van de nabestaanden zijn de agenten mede door toedoen van de ambulancebroeder op het verkeerde been gezet. "De GGD'er had de situatie omschreven als een hysterische bende", zegt Schoemaker. "Er werd bovendien gezegd dat de patiënt niet wilde meewerken. Hierdoor heeft de politie waarschijnlijk gedacht dat hij een oproerkraaier was. Hij is in ieder geval in de boeien geslagen en meegenomen naar het bureau."

Volgens Schoemakers heeft de arrestant urenlang naakt in de cel gezeten, terwijl zijn toestand verslechterde.

Pas ver in de avond is hij op een taxi naar huis gezet, waar hij in het portiek flauwviel. Een huisarts stelde vervolgens wel de juiste diagnose. Een zware operatie in het ziekenhuis kon hem echter niet meer redden. Hij overleed uiteindelijk. Het medisch tuchtcollege heeft de ambulancebroeder vorige week tot twee maanden schorsing veroordeeld. De nabestaanden vinden die straf veel te laag.

Nou dat lijkt me nog licht uitgedrukt, die man moet gewoon nooit meer als ambulancebroeder aan het werk kunnen, schandalig dat dit kan in NL.