28 en 29 mei voorjaarsfair, kom je ook? meld je aan op: tuttemerull@me.com

Earth


Een hongerende ijsbeer is de hoofdrolspeler in 'Earth', de duurste natuurfilm die ooit is gemaakt.

Niet minder dan 47 miljoen euro kostte deze productie, die vandaag tijdens het documentairefestival IDFA haar Nederlandse première beleeft. Misschien is het ook wel de laatste film die zo wordt gemaakt. Want als het tegenzit, is de ijsbeer over 23 jaar uitgestorven.
Dat is althans de sombere prognose van de regisseurs Alastair Fothergill en Mark Linfield van 'Earth', die hun film lieten beginnen en eindigen met een ijsbeermoeder die wanhopig naar voedsel zoekt. Als gevolg van de opwarming van de aarde en het smelten van de ijskorst rond de Noordpool komt hij steeds minder goed aan zijn kostje.
Aan het slot capituleert de beer noodgedwongen. Het radeloze dier moet het afleggen tegen een groep walrussen met gevaarlijke slagtanden. Het lukt de ijsbeer niet om een babywalrus te veroveren.

Maar ‘Earth’ gaat niet alleen over ijsberen. De makers zijn op de mooiste plekken op aarde geweest om te filmen. Zo zie je bijvoorbeeld de wisseling van een seizoen, met een prachtig landschap in de zomer dat verandert naar de herfst of winter. Ook zijn er beelden van dieren die met elkaar vechten. Om zo’n gevecht van dichtbij te filmen hebben de makers maandenlang met hun camera in de bosjes gelegen. Het maken van de film heeft duizenden dagen gekost en daarom is dit dan ook de duurste natuurfilm ooit gemaakt.
De film is niet speciaal gemaakt voor kinderen, maar de filmbeelden zijn wel erg mooi.
Vanaf vandaag in de bioscoop.