28 en 29 mei voorjaarsfair, kom je ook? meld je aan op: tuttemerull@me.com

Orthodontist


Gisteren samen met Mo naar Weert geweest, ik moest naar de orthodontist....lekker handig ja, een orthodontist in Weert, maar goed... Na meer dan een jaar een beugel te hebben gehad kreeg ik een spalkje achter mijn tanden vorig jaar. Alles ging goed totdat mijn tandarts hier een nieuwe spalk plaatste. Toen kwam er weer beweging in de zaak, tuurlijk een leek zal het niet gauw zien maar ik wel en voel het ook. Was blij te horen dat ik weer aan de beugel moet, joepie!! Nee, niet blij dus maar er was nog een ander alternatief en dat is naar Kleinsman en Kleinsman , de tovenaars op mondgebied, specialisten bij uitstek dus we gaan eens kijken wat die heren aanraden.

De meeste moslims vieren vandaag het Suikerfeest, oftewel het einde van de vastentijd ramadan. Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben viert men feestelijk het einde van de vastenperiode. Het Suikerfeest is de uitbundigste gebeurtenis van het islamitische jaar.
In Nederland houdt naar schatting 80 tot 90 procent van de moslims zich aan de ramadan, waarmee de maand wordt gevierd waarin de profeet Mohammed zijn eerste openbaringen van de Koran kreeg. Dat komt neer op tussen de 800.000 en 900.000 mensen. Deze groep viert dus ook dit weekend het Suikerfeest.
Op de laatste dag van de vastenmaand gaat vrijwel iedere moslim op de wereld naar een moskee voor het uitspreken van een feestgebed. Na het gebed omhelst men elkaar en kan het feest beginnen. Er mag weer overdag worden gegeten en dat wordt dan ook overvloedig gedaan. Vooral zoete waren zijn populair: daar dankt het Suikerfeest zijn naam ook aan.
Goed pratenDe festiviteiten duren vaak meerdere dagen, want er wordt aan veel mensen gedacht of een bezoek gebracht: buren, familie, vrienden arme mensen en overledenen. Deze dag is dan ook de gelegenheid bij uitstek om ruzie of conflicten van de afgelopen tijd uit of goed te praten.
Ook bellen veel moslims aan het eind van de vastenmaand met hun familieleden in het land van herkomst.