28 en 29 mei voorjaarsfair, kom je ook? meld je aan op: tuttemerull@me.com

Onder en boven de rivieren...


Voor wie het nog niet wist: ik ben een rasechte rooie Limburgse.
En dat zorgt soms nog voor enige consternatie hier......want de taal is niet altijd helemaal hetzelfde.
Vooral mijn jongste dochter had daar nogal last van in de eerste week van school:
Juf mag ik een gum (zachte g)
Een wat??? vroeg de juf
Een gum, zei dochter
Wat? zei de juf (duh luister dan ! dacht dochter)
gum, zei mijn dochter weer
Ohhhhhh een GGGGGum (heel harde g) zei de juf???
Ja dacht mijn dochter dat zeg ik toch al de hele tijd??? (raar mens dacht ze nog ) (inmiddels is de zachte g helemaal weg bij dochterlief)

Maar het is hier dagelijks nog wel aan de orde:

  • Hajje zeggen we als we doei bedoelen. Haaien zwemmen in de zee zeggen de boven de rivieren dan...haha hij is leuk

  • Pudding...?pudding ??? das VLA hoor zegt lief dan. Nou wij noemen dat pudding in Limburg en bij vla(ai) hebben wij andere associaties.

  • Ik ben van Weert , nee zegt lief je komt UIT Weert.

  • Watblief? Nou dan kijken ze je helemaal aan of ze het in Keulen horen donderen..Watblief? Wat zeg je? zo moet het volgens hun en niet watblief?

  • Leg maar in de ijskast .... Hoe vaak ik dan niet iets in de vriezer vind... Wij bedoelen gewoon de koelkast als we ijskast zeggen en diepvries dat is bij ons de ijskast hier, volgen jullie het nog ??

  • En dit is nog een overblijfsel van 12 jaar in Frankrijk wonen: Als ik de telefoon opneem zeg ik hallo??? Dat doet iedereen in Frankrijk namelijk omdat degene die opneemt ervanuit gaat dat je wel weet naar wie je belt en het dus niet nodig is je naam te zeggen...Dus ik neem nog altijd op met hallo....en hoe vaak men dan niet zegt "Is je moeder thuis ?" Omdat ze gewoon niet verwachten dat een net opgevoede Nederlandse vrouw zichzelf niet voorstelt aan de telefoon of zo.


18 reacties:

Ik hat ut joe nog so geseit.

Ja als je het gewoon gezegd had, had ik misschien best wel geluisterd.

Op Flakkee spreken ze zo'n dialect dat ik het soms dan ook echt niet versta. Leuk al die verschillen in zo'n ieniemie land.

Groeten,
Claudia

1 mei 2010 om 14:18  
Zara zei

O ja dat had ik ook toen ik emigreerde naar de kust.
Hier zeggen ze pap, ik zeg vla (en de kids ook) Een la noemen ze hier schuif (ja heel raar ja)
Temet = bijna en weh nou = en nu of hoe is het.
Je snapt dat mijn kids vlekkeloos Gooisch praten en dat het meest platte Kattuks eruit geslagen is.

1 mei 2010 om 15:28  

Haha, hoe herkenbaar. Je begrijpt, als Brabantse heb ik een doorgewinterde zachte G, maar zoonlief praat nog steeds met een hel harde GGGGGGG. Geen idee waar hij die vandaan heeft, maar hij kan zo in het koor van Kinderen voor Kinderen :o)

(Oh ja, ik ben ok un mopperblogske begonnu, dus as ge zin het kunde ne kir langskommu http://karin1964.blogspot.com/. Houdoe)

1 mei 2010 om 15:57  

Wat leuk! Ik wist niet dat je een Limburgse bent! Er zijn er best veel in logland (he Nicolleke en Joel?)

Ik heb samengewoon met een Limburger en ik herkeen veel, met name dat van die pudding, dat hadden wij ook!

Hij noemde een plastic zak een "tut" of "teut" of zoiets en hij had het over peperkoek en dan riep ik altijd "ontbijtkoek!". Oh ja, en hopjesvla kende hij ook niet. Dat was caramelpuddung...

Grappig, zulke verchillen ib zo'n klein land. En dan hebben we het nog niet eens over Fries gehad...

1 mei 2010 om 16:03  

Oh ja, herkenbaar hoor! Toen ik 22,5 jaar geleden in de Achterhoek kwam wonen heeft het heel wat moeite gekost om die Gooische 'r' eruit te krijgen!

1 mei 2010 om 16:13  
Toet zei

"Is je moeder thuis? " Grinnik.

Eigenlijk hadden we die I will survive dus in het Limburgs moeten laten schrijven voor je? ;-)

1 mei 2010 om 16:41  
inge zei

zo zei m'n zus d'r schoonvader altijd 'hoi' aan het eind van een (telefoongesprek) en dan soms je naam er nog achteraan. jaja. dus dan waren we uitgekletst en zegt 'ie, hoi. inge? dus ik zeg, ja? tuut-tuut-tuut. hahaha duurde wel ff voor ik dat doorhad ; )
verder zeg ik vaak houdoe en dat schijnt hier ook niet te horen, we wonen in zandvoort, maar de mensen die hier vandaan komen wonen óp zandvoort, enz.

hajje!

1 mei 2010 om 17:08  

Herkenbaar is dat, al ben ik wel van het westland naar brabant verhuisd als kind. Ik verstond er niets van van dat brabantse en zeker bosche dialect...en nu weer terug naar de randstad al sinds 20 jaar!
groetjes

1 mei 2010 om 17:26  

Riëstevlaai!!!!!Sôkkepik, Tja Ilse 't is ene kwestie van geduld, rustig wachten op de dag dat heel Holland Limburgs lult...;)....dich bis ontwikkelingswerker dus doot dien bes!!!!!
We zien heej ut Italië van Nederland he!!!;)

Haije!!!!

Lynda

1 mei 2010 om 17:29  

Hållo...... hållo dat zeg ik hier in Zweden ook altijd omdat als ik mijn naam noem ze het ook niet begrijpen hahahaahah....

1 mei 2010 om 18:16  

Wahahaha, herkenbaar!! Jongste zegt altijd: "dat zoek ik echt niet, hoor" en wij roepen dan altijd: "Da's Brabants voor: ik heb er geen zin in!"
En nu, na ruim 24 jaar Brabant betrap ik mezelf erop dat ik ook af en toe met de zachte G praat... ;-)

1 mei 2010 om 20:25  

Hier heet pudding pap! ;-)

1 mei 2010 om 20:42  

Haha, sommige dingen raak je niet kwijt. Als rechtgeaarde Brabanders hebben wij natuurlijk een zachte G, maar die zoon van ons kan zo in het koor van Kinderen voor Kinderen met zijn harde Ggg en rollende Rrrr. Geen idee hoe hij daaraan komt.
(Ben dus ook moar mee un mopperblogske begonnu, us kijku of de wa is. Ge mag wel un kir langskomme, http://karin1964.blogspot.com/. Houdoe!)

1 mei 2010 om 21:28  

HAHA, ZO HERKANBAAR... MAAR VOOR MIJ NET ANDERSOM. KOM NAMELIJK UIT ROTTERDAM EN OMSTREKEN EN WOON NU EEN AANTAL JAAR IN ZUID LIMBURG. TOCH NEEM JE DE TAAL WEL EEN BEETJE OVER. MENSEN KUNNEN MIJN DIALECT DAN OOK NOOIT PLAATSEN. DE ZINGENDE ZINNEN VAN EEN LIMBURGER EN DE UITSPRAAK 'G' EN 'R' VAN EEN RANDSTATTER, MAAR ACH HET WENT!!!

ps. LEUKE BLOG TROUWENS!!

2 mei 2010 om 08:33  

Tsja, zo dacht ik Hoog-Hollands sprekend door het leven te gaan, totdat ik ging studeren in Utrecht en iedereen vroeg: 'Kom je soms uit Groningen?'

3 mei 2010 om 12:39  

Ik als Amsterdammer krijg ook altijd commentaar, woon in west Friesland waar je skoenen draagt en een bakkie doet...hihi

3 mei 2010 om 18:00  

Ben ik weer: ik schijn van ieder's blogrol afgevallen te zijn...maar ik besta nog wel hoor!

4 mei 2010 om 20:36  

Hahaha, die laatste is grappig en ook nog is logisch ook.

6 mei 2010 om 08:01