28 en 29 mei voorjaarsfair, kom je ook? meld je aan op: tuttemerull@me.com

Stemmen !

Deze mail kreeg ik vandaag:

Naar aanleiding van een discussie op de pink ribbon hyves heeft een vriendin van me op petities.nl een petitie opgestart met het verzoek aan de regering om de leeftijd voor borstkankeronderzoek te vervroegen naar de leeftijd waarop ook het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker begint. Dit omdat er steeds meer vrouwen zijn bij wie al voor hun 50ste borstkanker wordt geconstateerd. Helaas weet ik - vanuit mijn professie - dat inderdaad bij veel vrouwen die komen te overlijden, het allemaal begonnen is met een (te laat) ontdekte borstkanker.. Om een beetje geluid te kunnen maken moeten er natuurlijk zoveel mogelijk ondertekeningen worden geplaatst.
Ik verzoek jullie allemaal de petitie te ondertekenen, en geef het door aan alle andere vrouwen die je kent.

De link:

http://www.petities.nl/petitie/borstkankeronderzoek_vervroegen/ Bedankt namens alle vrouwen in Nederland ! Monique van Houtum


18 reacties:

Toet zei

Las dat je zelf even niet zo lekker gaat Ilse. Wilde even zeggen dat ik trots op je ben. Want wel dit blog plaatsen. En Joel lief feliciteren enzo. Super! Even een virtuele hug vanaf hier!!

5 januari 2010 om 23:15  

goed zo Heel belangrijk!
ik heb getekend!

5 januari 2010 om 23:43  
Anoniem zei

Ik teken absoluut NIET ! Zolang vrouwen ( uit dezelfde straat notabene ) nog massaal in zo'n achterlijke bus voor zo'n achterlijk sadistisch pijnlijk onderzoek moete komen opdraven DOE IK NIET MEE.
Heel vaak wordt een verkeerde diagnose gesteld en moeten vrouwen ONNODIG een heel ziekmakende behandeling ondergaan. Wij doneren miljoenen euro's aan onderzoek maar een fatsoenlijk, pijnloos onderozken wordt aan vrouwen niet geboden. Wat...je wordt nog beledigd ook door die wijven in die bus als je grote tieten hebt en ze moeten drie in plaats van twee foto's maken !
Sorry, hoor, de wetenschap kan hele ledematen laten aangroeien met je eigen weefsel, maar een fatsoenlijk schook borstonderzoek zonder pijn en vernedering en fouten kan niet in ons kut-land !
Sorry, zo hoor je mij nooit, maar NU wel !!!!

6 januari 2010 om 00:33  

Hier een berichtje uit Virginia. Hier moeten alle vrouwen vanaf 18 jaar jaarlijks een uitstrijkje en mamografies doen. Heel fijn te weten dat het allemaal goed in de gaten gehouden wordt. Sterkte ermee en hoop dat het inderdaad vervroegt wordt!

6 januari 2010 om 01:05  

Hoewel ik het eens ben met Ariadone wat betreft de vrouwonvriendelijke manier waarop dit onderzoek plaatsvindt, teken ik de petitie wel. Simpelweg omdat er te veel slachtoffers vallen in de groep vrouwen jonger dan 50.
Goed dat je het even onde de aandacht brengt.

liefs
Brigitta

6 januari 2010 om 08:46  

Ik heb de mail een tijd geleden al gehad en uiteraard de petitie getekend.
Ik vind de reactie van Ariadone nogal heftig. Het lijkt mij dat als er betere onderzoeksmethodes zijn, dat die dan heus wel (op termijn) ingevoerd zullen worden. Ik ben vooral blij dat er überhaupt onderzoeksmethodes bestaan.
Ik heb zelf een keer een mammografie gehad en begrijp de opmerking vrouwonvriendelijk niet zo heel erg goed. Natuurlijk is het niet tof om daar te moeten staan en het is ook pijnlijk/onprettig, maar als het de enige manier is waarop het gedaan kan worden?
En als je nare ervaringen hebt met het onderzoek of stomme onderzoeksters hebt meegemaakt, is dan meteen alles kut of heb je gewoon (vreselijke) pech gehad?

6 januari 2010 om 09:06  

Ja Ariadone, de mammografie is vast een uitvinding van een man, maar bij gebrek aan beter zullen we het ermee moeten doen. Ik was 43 toen er bij mij borstkanker werd ontdekt (2006) en ben blij dat ik jaarlijks een foto kan laten maken (ook al is het geen pretje) zodat ik weet dat er geen nieuwe tumoren groeien want het is niet altijd te voelen. En gelukkig was ik er op tijd bij maar dat geldt idd lang niet voor iedereen. Dit wilde ik even kwijt.
Nou Ilse je ziet dat je initiatief wat los maakt, maar prima hoor. Ik teken ervoor!
Karin

6 januari 2010 om 10:56  
Anoniem zei

Die petitie hebben we hier al gehad en heb natuurlijk ook getekend. Een heel goed initiatief!!
Wat jou betreft Ilse, het is allemaal zo herkenbaar, en het heeft met heel veel dingen te maken (altijd moeten lijnen, schildklier, hormonen en wat denk je van de druk).Maar ik ben trots op je, je doet toch allemaal maar! Sterkte en liefs nelis

6 januari 2010 om 11:42  

@Ariadone: dan ga lekker niet, als ze je uitnodigen. Prima, eigen keus. Weet wel dat doodgaan aan borstkanker vele malen pijnlijker is dan het onderzoek in de bus. Ik heb het namelijk thuis met eigen ogen zien gebeuren.

@Ilse: ik heb uiteraard getekend. Goede actie meid, goede actie!

6 januari 2010 om 12:19  
lia zei

Misschien bedoelt Ariadone het niet zo. Maar het lijkt net of ze het helemaal niet nodig vind. Ik MAG dit jaar voor het eerst en ben daar enorm blij om, want beter zo ontdekt in een bus dan te laat. Ik weet dus nog niet uit ervaring of het echt K wijven zijn.

Maar Ilse ik heb meteen getekend hoor, ook al maakt het voor mij niet meer uit. Dan doe ik het voor de vrouwen die jonger zijn dan ik.

6 januari 2010 om 13:16  
Anoniem zei

Ik maak me kwaad, ja. Als er miljoenen gaan naar ONDERZOEK en onderzoeksmethoden en ze kunnen naar de maan en naar een ruimtestation...dan is het dus weer commercie om al die ouderwetse apparatuur te blijven gebruiken. Er wordt gewoon niet in vernieuwd en DUS is het wel zeker vrouwonvriendelijk en gaat het om de kwantiteit van je cliëntenbestand, werkgelegenheid en niet om de volksgezondheid van alle vrouwen. En wij blijven er maar in trappen.
En ja, ik heb ook de kanker gezien van dichtbij hoor en de fouten ook.
Het is van de gekke, dat als ik mij niet onderwerp aan dit sadistische onderzoek, dat ik dan een kansloze in deze maatschappij ben. Ik betaal ook iedere maand minstens mijn ziektekostenverzekering naast alles dat belast wordt en mijn goede doelen.
Overigens, het zou eens heel mooi zijn als de levensmiddelen- en voedingsindustrie zich ook eens volledig zou vernieuwen en echt al die kankerverwekkende stoffen uit onze dagelijkse produkten halen. En het helpt ook als vrouwen niet roken, niet drinken, geen vlees eten en op hun gewicht letten en ophouden multi-tasking kapot te gaan aan de stress...in deze k-maatschappij.
Sorry, ik ben even heel heftig. Deze ziekten treffen ons niet "zomaar"hoor, er zijn werelddelen waar ze niet voorkomen.
Uitdagende taal ? Voer voor overdenking.

6 januari 2010 om 13:27  
Anoniem zei

En nee, ik ben normaal gesproken een bedachtzaam en liefdevol mens. Ik wil NIET dat ook jongere generaties vrouwen er weer intrappen. Wij moeten eisen, dat eerst de onderzoeksmethoden vernieuwd worden. Als dat goed is, dan voor alle vrouwen, die dat willen, wensen en dat het wordt mogelijk gemaakt. Bovendien moeten we goed op onze dochters letten, die met 14 al aan de pil gaan, roken, drinken en niet eten, te vroeg sex hebben en ga maar door. Ik wil aan VROUWEN de regie geven, maar niet als domme schapen in een kudde, overgeleverd aan ....
Mischien kunnen we gezamenlijk dáár voor gaan strijden en dát eisen van de regering !
En nou zal ik dimmen.

6 januari 2010 om 14:18  

@Ariadone: klopt allemaal wat je zegt, maar als we nou 's eerst zorgen dat er meer en eerder onderzoekt komt, starten wij straks een actie om te zorgen dat de onderzoeksmethoden zelf beter worden. Deal?
En ja, borstkanker komt hier door heel veel verschillende invloeden veel meer voor. Maar het werelddeel waar het niet lijkt voor te komen, daar gaan ze én masse dood aan AIDS of ondervoeding. Word je ook niet blij van.

6 januari 2010 om 19:41  
inge zei

had 'm ook al gehad en getekend. hoop ook dat ze nog eens betere onderzoeksmethoden in gaan voeren, maar tot die tijd ben ik al lang blij dàt er een onderzoek voor is.

hoop dat jij je inmiddels ook weer wat beter voelt!

6 januari 2010 om 20:01  

Ik hoop voor Ariadone dat ze nooit bij haar huisarts komt te zitten met een knobbel in haar borst, want op dat soort depressieve berichten zit haar huisarts ook niet te wachten, die wil graag vrolijke patienten die hem niet lastig vallen.
Laat maar komen dat borstonderzoek, ik doe mee!
En trouwens, het is bij mannen (om maar een dwarsstraat te noemen) ook heel lullig om er achter te komen of hun prostaat wel of niet vergroot is, dan moet de uroloog in je hol naar binnen om te voelen en dat lijkt mij heel wat erger dan een mammografie.

6 januari 2010 om 20:42  
Anoniem zei

Ho wacht even: wie zegt dat ik al niet bij die dokter gezeten heb ...of vandaar naar ....
dat weet Madelief natuurlijk niet...maar het is lief dat je het voor wenst. Helaas maak je er een persoonlijke zaak van en dat vertroebelt een discussie over of je nu wel of niet méér vrouwen aan deze vorm van onderzoeksmethode moet willen onderwerpen.
Ik voel persoonlijk absoluut niet met een abstracte man mee. Mischien moet daar de onderzoeksmethoden ook eens vernieuwd worden dan ?

6 januari 2010 om 21:35  
Femke zei

Ik heb ook deze mail al talloze malen gekregen en twijfel nog steeds of ik zal tekenen, ondanks dat een zus van mijn moeder al op 23 jarige leeftijd stierf aan borstkanker en ik zelf sinds 2 jaar een rare bult in mijn borst heb waarvoor ik al twee of drie keer een mammografie heb gekregen.
Wegen de kosten van al dit extra onderzoek echt op tegen het vinden van die paar patienten onder de 50? ( om hoeveel vrouwen gaat het weten jullie dat? vroeg ik me af)
of kunnen ze dat geld beter stoppen in onderzoek naar bestrijding van de ziekte in zijn geheel?

7 januari 2010 om 09:03  

Al getekend en sealed met mijn hart!! Heel belangrijk!!

8 januari 2010 om 20:30